HDD Sakit
Image result for laptop toshiba
Dimulakan dengan ucapan Bismillah.. saya merasmikan semula pengaktifan blog ini setelah beberapa lama menyepikan diri gara-gara penyakit malas melanda diri. Sudah lama benar rasanya tidak menjenguk blog ini. Hanya tengok dari jauh. Hinggakan terlepas hadiah menang GA sebab tarikh tutup untuk tuntut hadiah dah tamat..  

Harini saya rancang nak flashback, throwback, backspace, backbone dan segala macam back laa pasal jerih perih 4 tahun belajar dan sekarang menanam anggur. Tapi kan.. takdir menentukan segala.. HDD tetiba pulak buat hal. Mula-mula dapat detect, tapi tak appear kat explorer. Tanya abam google, uncle youtube.. Alhamdulillah dah dapat appear..Tapi ada pulak masalahnya, dia keluar popup suruh format disk. Alaa.. naseb.. dah tanya abam ngan uncle, tapi masih tak yakin nak buat sendiri..:(  Takut hilang segala macam dalam tu. Semua gambar dalam laptop dah siap transfer sini, sebab ajet2 nak g hantar servis laptop. kasi masuk Win10.. kui3.. 

Dah 2 hari HDD tak sihat. Bila la dia nak sehat. Bila plug in cable dia ke laptop mesti doa banyak2 kot ada keajaiban berlaku.. huhu.. Rasanya boleh selamat lagi tak ek.. dia keluar macam gambar ini laa.. haisyhh... Sekarang saya tengah cuba recover balik guna apps EaseUs Data recovery Wizard. Ini pun setelah menimba ilmu dari abam dan uncle. Cuba dulu baru tahu...  Semalam dah try, tapi dia tak jumpa ape.. hari ni cuba lagi. Dia jumpa tu 44 files.. Harap dia dapat jumpa banyak2 lagi.. 


Andai kata nanti menjadi, saya akan share kan cara yang saya belajar dari abam dan uncle saya ok.. Kalau la menjadi ni, lepas ni pasti tak cuak sangat if perkara sama terulang.. Keep calm gituu.. hahaha..Bangun pagi gosok gigi, Bye-bye, Jumpa lagi..
Berus gigi batang kayu, mmuaahhh, I Love you..


                                                                                                                                       hazrinahalim 
2016
                                            1 comment:

  1. win10 yer...tercabar yer..
    pakai syampo anti kutu,
    lap u tu..
    cia cia ciaaa...hahahaha

    ReplyDelete