Berkat ber"FYP" di Bulan Ramadhan #throwback

           Salam Ramadhan ke-22.. Sekejap rasanya masa berlalu kan... T.T Sedih rasanya bila memikirkan bulan berkah ini bakal meninggalkan kita.. Sempat ke tidak nak bertemu dengan Ramadhan akan datang... Allahhuuu... ☹☹☹ Sebenarnya entri ini sudah lama saya nak tulis.. Tapi menunggu mood tak muncul2.. Hehehe..Akhirnya malam ni..saya berjaya kumpul semangat ituu.. Here.. the storyy beginnn...
          Tahun ini merupakan tahun kirtikal untuk saya.. Tahun akhir sebagai seorang mahasiswi di sebuah IPTA di Malaysia ini.. Hehehe.. Sebagai seorang mahasiswi tahun akhir..semestinya akan ada satu projek mega giga tera yang perlu dilakukan.. Rasanya semuaa pelajar universiti tahu... PSM atau lebih femes FYP.. PSM (Projek Sarjana Muda) , FYP (Final Year Project) @ URP (Undergraduate Research Project) semua merujuk kepada satu projek yang super duper giga mega tera yang perlu kami tempuhi.. ƪ(`▿▿▿▿´ƪ). Bagi saya keseraman PSM ini lagi melampau2 berbanding masa saya ambil PD dahulu.. Tahu tak kenapa ambil PD dulu baru PSM? Sebab saya ni penakut.. PD kerja berkumpulan.. Saya rasa itu lebih selamat.. At least saya dapat rasa macam mana present projek giga supertera ini dahulu dalam kumpulan berbanding kena present sensorang...
Ini laa situasi masa present PD.. Boleh discuss bila kena tembakk
    Tapi ini gambar group lain.. Group saya takde gambar.. Xde orang nak amekkan.. T.T.. Saya dah pernah story pasal PD ni kat entry sini.. ----> Team Biodiesel Production..Kali ini nak cerita pasal PSM pulakkk.. Hehehe.. 
          Untuk PSM pulakk saya dapat tajuk Pretreatment of Palm Oil Waste via Torrefaction Process... SV saya adalah insan yang sama dengan SV PD saya.. Dr Suriyati Saleh.. Hehe.. Orang yang kecik molek.. tapi... hehe.. eh.. bukan tapi.. kecik molek lagi baik..Dah la baik.. bertolak ansur pulakk tuu..  hehehe.. *madam, kalau baca ni, mohon tambah2kan markah PSM saya... haha..*
Nanti saya story pasal dia dilain entri...
       Tahu tak.. dalam banyak2 perkara yang saya pernah lalui sepanjang bergelar pelajar, saya paling takut bila kena present.. Ya Allah.. rasa berdebar2.. takut.. present dalam kelas pun dah rasa cuak.. Ini kan pulakk present projek.. Mega Giga Tera punya tahap projekk.. Individu.. Kalau salah, sendiri tanggung.. Haaa.. Lagi la seram.... T.T Level keseraman bertambah lagi bila dimomokkan dengan ura-ura kehadiran panel industri.. Ya Allah.. sekali lagi gugur jantung.. Time jantung baru nak naik semula, dapat tahu pulakk panel saya Dr Ehem2.. Hahaha.. Pengalaman present depan dia time PD pun dah buat saya rasa berdebar2..Kawan2 PD yang pernah present depan dia dulu pun gelak2 bila dapat tahu Dr Ehem2 jadi panel present PSM... Jodoh kami memang kuat.. 
           Jeng3.. Poster saya.. Simple.. Hahaha...Oh yee.. sejak hari saya dapat tahu panel saya Dr Ehem2.. Hari2 saya doa..Saya doa agar Allah permudahkan urusan presentation PSM ni.. Hari2 doa macam tu.. memang tak miss.. Nampak la takut nak present..>.< Alhamdulillah.. di hari kejadian, Dr Ehem2 tu tak datang sebab ada hal lain, panel industri pun takde.. Ya Allah.. Syukurrr sangat..Sorang je panel yang evaluate saya hari itu.. Mungkin sebab lack preparation, present dalam bahasa rojak.. Dan mungkin sebab poster yang sangat simple dan mungkin lengkap di pandangan mata saya, panel pun dah tak tahu nak tanya apa.. Syukurr....
           Saya rasa mungkin kerana berkah bulan Ramadhan, Allah bantu hamba-Nya yang lemah ini...walaupun kadang2 hamba-Nya ini alpa untuk mengingatinya.. T.T Bila dah setel present, apalagi, ronda kawasan lerr kitaa.. bergambar situ-sini.. hehe.. Oh lagi satu.. kelakar jugakk cerita ni.. Dah hampir 4 tahun belajar kat sini, dah jadi friend kat FB agak lama, baru kenal empunya badan... hehe.. Yang tu saya ceritakan entri akan datang...Kih3...

Ini gambar masa PSMmate (Ayuni) tengah present.. Hahaha..


Ini pun gambar masa PSMmate (Ilah) tgh present... Time saya present diorng pun ada amek gmbar.. tp saya tak nak post.. hahaha.. sebab xnampak muka saya..:p


Ya Allah.. kuat betul lahh bergambarr.. yang bertudung hijau ini budak se-usrah saya.. Hehehe.. masa first year dulu laaa.. sekarang dah xde berkumpul berusrah... last pun pergi pantai sepat harituuu..



Ini pulakk gambar request dari Kete Sodok.. Suruh amek gambar time dia present.. Nah.. Gambar dari tepi... Hahaha.. 


Adik tiri bersama kakak kembar saya.. Kakak kembar sedang cuakss nak present....Adik tiri da lega setel present...


Dah 4 tahun jadi anak buah beliau.. Kali ni baru dapat berfoto bersama.. Dr Yusri Yunus.. TDA FKKSA..PA saya.. Hehehe...Eh.. baju biru.. mengikutt temaa...


Ini.. geng Trio PSM...hehe.. Siap ada group wassap.. kui3.. walaupun berbeza SV, kami tetap sehati.. Kini group wassap tu digunakan untuk share resipi.. Trio Dara..mihmihmih


Haa.. ini la muka2 orang excited abes present.. Hahaha.. yang paling depan tu, model iklan colgate... belakang tu, fresh& white, yang sebelah tudung pink, model ubat gigi Halalgel, yang tudung hitam sebelah saya, ubat gigi Kodomo Lion, yang tudung kuning tu, model ubat gigi Darlie..hahaha


Ini keluarga bahagia saya.. keluarga saya di UMP ni.. :D


Pergh..perghh.. semua pakat tayang poster.. poster saya dah lame tergulung.. poster pun tak nak melekat lame2 kat dinding tu.. asyik jatuhh je.. :(


Ini pulaakkk gambar konon2 nak seru SV suruh datang tengok kitorang.. Bergambar berbackground kan husband SV tuu... Tapi hampaaa.. SV xbacapun wassap kami..

Ini..Teammate PD saya.. Hehe.. Sarawak-ian.. Rebecca nama diberi.. Lembut je tutur katanya,.Hehehe.. Dia la supplier RM, dia jugak yang mengajar PCD pd malam terakhir sebelum exam.. Mengajar guna wassap.. canggih tak kami?? Haha... Alahaii.. rindu becca yang chantekk...

Ikhlas dari, 
Ina yg comey..  

Itu trademark kami.. hahaha.. Becca yang chantek, Ina yg comey.. Haha.. mohon jgn muntah hijau...


     Last picture... Ini laa kami.. 3 beradik PSM.. Kak Yong, Kak Ngah & Adik Tiri.. kah3... kebetulan pulakk warna baju semua biru.. Hehe.. nampak tak kesepakatan kami.. Hehehe.. Walaupun terkadang ada yang tak puas hati antara satu sama lain.. geram.. marah.. tapi akhirnya kami berjaya jugak siapkan projek GigaMegaTera ini.. Hehehe.. 
         Sebelum mengakhiri entri kali ini, saya nak ingatkan, Mohonlah dengan Allah, sesungguhnya Dia mendengar doa kita.. Amin...:D
#siapa berminat nak tahu pasal torrefaction, boleh laa tanya kami.. kikiki
#kami budak chemical engineering
#kami unofficially graduate
#9 July 2015
#Ramadhan 22
#throwback

No comments:

Post a comment