Naik Ambulans Pertama Kali

Assalammualaikum and Have a Blessing Day Ahead        Sepanjang 28 tahun hidup, tak pernah lagi menaiki ambulans hingga pada tarikh 9 Oktober 2020. Perlu menemani Ayah untuk transfer ke sebuah hospital di ibu kota untuk menjalani pembedahan bypass jantung. Bermula 5 Oktober 2020, ayah dimasukkan ke wad secara rela, untuk menjalani prosedur memasukkan stent jantung. 

5 Oktober 2020,

        Petang tu, saya pergi bawak ayah ke hospital untuk check in di salah sebuah hospital di Kuantan. Masa sebelum masuk tu, pesakit kena menjalani covid test dlu.. Nasib baik peneman tak perlu buat. Kalau tidak, mungkin berfikir 2 3 kali untuk meneman. Daripada rela nak teman, jadi paksa rela.. Hahaha8 Oktober 2020,

        Selepas beberapa hari pemantauan utk memastikan pesakit dalam kondisi terbaik sebelum melakukan prosedur masukkan stent dalam saluran jantung. Akhirnya masa telah tiba. Ayah di bawa ke bilik pembedahan. Tapi sayang, prosedur yang dirancang tak mampu dilaksanakan kerana saluran yang tersumbat tu, katanya dah keras.. Jadi belon yang dimasukkan tu tak berjaya untuk membuka saluran tersebut. Jadi doktor menberikan alternatif lain. Tunggu turn di HTAA atau pun transfer ke hospital lain. Kami memilih untuk transfer ke hospital di ibu kota kerana tak mahu menunggu turn lagi.

9 Oktober 2020,

        Pihak hospital mengaturkan perjalanan kami ke hospital dengan menaiki ambulans. Kalau mengikut keadaan ayah ketika itu, memang nampak sihat. Tapi doktor bimbang risiko ketika dalam perjalanan. Sepatutnya, hanya pesakit dan staff sahaja yang menaiki ambulans itu. Ayah request  untuk ditemani. Jadi saya la yang perlu menemani.

        Pengalaman saya menaiki ambulans buat pertama kali. Dengan membawa barang keperluan ayah, satu beg besar digalas dan dibawa masuk dalam ambulans. Ditempatkan di seat  paling belakang. Melambung jugak laa.. Tapi yang seronok, bila part jammed tu, kita dapat lalu jee.. Hehehe.. Boleh laa terasa seperti very important person . Laju tapi ku serahkan seluruh kehidupanku saat itu kpd pemandu Ambulans itu. Tapi sambil tu doa laa, Aku nak hidup lama lagi.. Hahaha 😄        Igtkan duduk lama dalam kenderaan penat, rupanya bila baring lagi penat. Apatah lagi kena ikat mcm tu. Tak boleh pusing kiri kanan. Dalam pukul 5 ke 6 ptg mcm tu, baru laa kami sampai ke destinasi.. Terasa mcm jauhnya.. Lega bila dapat turun dari kenderaan . Dan bermulalahhh "pengembaraan" seorang Hazrina di bumi Ampang. 
Nanti rajin, sambung lagi utk kisah pengembaraan. Untuk memori diri sendiri. Hehehe

No comments:

Post a Comment